In september 2018 opende Unqlo haar eerste winkel in Nederland. NRC vroeg mij naar de arbeidsomstandigheden in de keten van Uniqlo.

In 2015 raakte Uniqlo in opspraak omdat het de samenwerking met een fabriek in Indonesië stopte, zonder dat van tevoren aan te kondigen. De fabriek ging failliet en 4.000 arbeiders wachten nog steeds op vier maanden loon. Datzelfde jaar kwam het modemerk in het nieuws vanwege de slechte omstandigheden in twee Chinese fabrieken.

Vorig jaar heeft Uniqlo voor het eerst een lijst met fabrieken openbaar gemaakt, maar dat zijn alleen de grootste fabrieken van de belangrijkste producenten waarmee het bedrijf werkt. Op de site staat niets over (een streven naar betere) betaling van textielarbeiders, iets waarover C&A, H&M en Inditex (Zara) wel informatie geven.

„Voor zover ik kan nagaan, is Uniqlo ook niet aangesloten bij onafhankelijke organisaties die kunnen verifiëren hoe het werkelijk zit met de arbeidsomstandigheden”, zegt Tara Scally van Schone Kleren Campagne. „Het enige positieve dat we weten is dat ze het nieuwe Bangladesh-akkoord hebben getekend. Maar dat is wel het minste wat ze kunnen doen.”

Lees hier het hele artikel van Milou van Rossum op NRC.nl